Recept – Křupavé tofu steaky s arašídovou omáčkou
Podávané s osmahlou cibulkou, červenou paprikou a zelenými fazolemi.
Na 4 porce budete potřebovat:
- 4x 200g bílého tofu VETO
-
1 cibuli nakrájenou na kolečka
-
1 červenou papriku, nakrájenou na proužky
-
3 hrsti čerstvých nebo mražených zelených fazolí
-
špetku soli
-
¼ hrnku arašídového másla
-
2 lžíce sojové omáčky Hoisin
-
2 lžíčky česnekové čili omáčky
-
1 zelenou cibulku nakrájenou
Postup: Tofu opláchneme studenou vodou, abychom ho zbavili bílkovinného roztoku. Potom každý Tofu plátek rozřízneme podélně na dva 100-gramové tenčí steaky. Steaky osušíme ubrouskem jemně okořeníme (sůl, pepř nebo würzl). Nahřejeme pánev na středně až vysokou teplotu. Poté přidáme olivový olej. Když je olej i pánev nahřátá, začneme plátky smažit do zlatova.
Původně jsem smažil kolem 5 minut z každé strany, ale doporučuji prudší plamen kratší dobu. Během smažení jsem doléval olej podle potřeby. Důležité je kontrolovat, aby se steaky nespálili.
Když už jsou steaky do křupava, dejte je stranou a udržte v teple. Plotýnku stáhněte na střední teplotu. Přidejte olej, nakrájenou cibuli a smažte dozlatova cca 1 minutu. Potom přidejte papriku, lusky a zelenou cibulku a restujte 4-5 min a také okořeňte.
A teď to nejdůležitější – dresing. Dresing dodáva celému jídlu exotickou pikantní chuť. Poměr vody, hoisin a čilli omáčky způsobí, že omáčka bude buď tekutá nebo krémovější, a jemná, sladší nebo pálivější.
Ve zde uvedeném receptu je omáčka jemnější krémová a sladší: 1 bohatě vrchovatá polévková lžíce arašídového másla a 4 -5 lžic horké vody. Vše rozmixovat. Přidána 1 čajová lžička hoisin omáčky a pár kapek (max půl čajové lžičky) čili-česnekové omáčky. Toto množství odpovídá dvěma porcím.
Tipy: Do osmahlé zeleniny ke konci přidejte kousek másla a zahustěte troškou mouky. Získáte tím jemnější chuť zeleniny.