vegetariánské a veganské recepty s tofu

Tofu prý obsahuje hodně izoflavonů, co to je?

Izoflavony je skupina různých  látek, které se nacházejí v rostlinách. Výzkumy vědců ukazují, že tyto látky mají na lidské tělo velmi pozitivní vliv. Významně snižují riziko kardiovaskulárních nemocí, osteoporózy, u žen post-menopauzálního syndromu a dokonce významně snižují riziko některých druhů rakoviny. Jednou z plodin s nejvyšším obsahem izoflavonů je právě sója. Pokud bychom měli zohlednit, kolik které plodiny jsme schopni za den sníst, abychom si zajistili dostatečný příjem izoflavonů, tak  je sója jedinou plodinou, která nám je schopná izoflavony v dostatečném množství dodat.

Běžné pevné tofu totiž obsahuje 30-50mg izoflavonů ve 100g. Studie ukazují, že pozitivní vliv izoflavonů se projevuje při denním příjmu 60-90mg izoflavonů a stačí tak denně sníst 150 g tofu.

© VETO ECO s.r.o., používáme WordPress