vegetariánské a veganské recepty s tofu

Obsahuje sója nějaké škodliviny?

Sója, potažmo tofu, neobsahuje žádné škodlivé látky! V současné době je jediným sporným bodem okolo sóji tzv. genetická modifikace. Tofu výrobky značky VETO jsou ovšem vyráběny výhradně ze sójových bobů, které nejsou geneticky modifikované!

Před více než 10-ti lety proběhla médii kampaň o škodlivosti sóji. Byla založena na tom, že sója obsahuje škodlivou látku (tzv. inhibitor proteázy), která brání zdravému vývoji dětí.

Tato informace byla nesmyslná! Sójové boby sice obsahují tuto látku, která zamezuje štěpení bílkovin v těle, ale tento enzym ztratí veškeré svoje účinky při teplotě nad 40°C. Tofu se vyrábí ze sójového mléka, které se v případě výroby VETO vaří párou na teplotu 104°C . Tento enzym v tofu výrobcích vůbec neúčinkuje.

Na tuto látku se přišlo v zemědělství, když u skupiny dobytka, který byl krmen syrovou sójou docházelo k pomalejšímu přibírání svalové hmoty než u dobytka, který sóju neskrmoval. Neznám žádné dítě, které by bylo vykrmované syrovými sójovými boby. Navíc, dalšími výzkumy se zjistilo, že tato látka má v menších dávkách (úměrných pravidelné přiměřené konzumaci nevařené sóji) dokonce pozitivní účinek, když u lidí zabraňuje zhoubnému bujení některých druhů rakovin.

Takže je vlastně škoda, že v tofu výrobcích již tento inhibitor není aktivní. Tofu ovšem obsahuje mnoho jiných prospěšných látek.

© VETO ECO s.r.o., používáme WordPress