Bylinky v kuchyni – jak si jimi zpestřit svůj jídelníček?

Bylinky mají v našich životech nezastupitelné místo již od pradávna. Naši předci je užívali ve formě obkladů, mastí či koupelí jako lék na nejrůznější neduhy, osvědčily se také ve službách krásy nebo jako čarovné přísady do tajemných lektvarů. Chybět pochopitelně nemohly a dodnes nesmí ani v kuchyni, kde z nich připravíte víc než jen zdravé čaje. Uplatnění najdou i při nejrůznějších gastronomických úpravách.

Přírodní dochucovadlo

Většina z nás si bez bylinek nedovede vaření, pečení a dochucování vůbec představit. Někdy totiž stačí přidat jen špetku tohoto přírodního zázraku a pokrm získá úplně jiný šmrnc. Dodají mu nejen typickou chuť, ale i příznačnou vůni – a to hezky přírodně, bez „éček“ a konzervantů. Ba co víc, díky vysokému obsahu prospěšných látek, vitamínů a minerálů, příznivě působí na zdraví celého našeho organismu, pomáhají k lepšímu trávení, zabraňují nadýmání, zmírňují žaludeční potíže, pročišťují ledviny, játra i krev.

Všestranné využití

Bylinky často rostou v divoké přírodě, takže jsou snadno dostupné. Můžete si je ale vypěstovat klidně doma na zahrádce, okenním parapetu nebo balkoně. Díky jejich nenáročnosti si s nimi hravě poradí i zahradnický začátečník. U nás patří k těm nejoblíbenějším jednoznačně bazalka, která má v kuchyni všestranné využití. Příliš za ní nezaostávají ale ani petrželka, šalvěj, rozmarýn, majoránka či pažitka. Používají se samostatně, nebo se různě kombinují a dávají tak vzniknout jedinečným směsím. Zpestřit jimi můžete prakticky jakýkoli pokrm – hodí se do polévek, omáček, marinád, k masu, rybám, salátům, pomazánkám nebo paštikám.

Lahodná pochoutka

Pokud nemáte na kuchtění a experimentování čas, můžete sáhnout po již hotových „vyladěných“ výrobcích. Třeba po lahodné rostlinné paštice Patifu s příchutí bylinek, která vyniká nejen vyváženou chutí, ale i jemnou konzistencí. Nemusí se uchovávat v lednici a díky praktickému balení ji lze snadno otevřít, takže si ji s sebou můžete vzít klidně i na cesty. Poslouží jako zdravá svačinka v práci, ve škole nebo na výletě. Neobsahuje žádné konzervanty, chemická barviva, živočišné suroviny, mléčnou bílkovinu, laktózu ani lepek. Pochutnají si tak na ní nejen všichni vyznavači zdravého životního stylu, ale i vegani, vegetariáni, diabetici či lidé držící bezlepkovou dietu. Namazat ji můžete jen tak na chleba, když potřebujete připravit drobné pohoštění nebo rychlou svačinku pro sebe či svoje děti, poslouží také jako dip nebo zálivka na salát. Ať už ji ale využijete jakkoli, jedno je jisté. Vaše chuťové buňky budou přímo plesat!

© VETO ECO s.r.o., používáme WordPress