Inspekce zavřela nelegální výrobnu tofu na brněnsku
Ve čtvrtek 22.9.2011 proběhla médii zpráva, že na brněnsku byla inspektory SZPI odhalená a zavřená nelegální výrobna tofu (zprávu si můžete pročíst např. na zde). Důvodem zákazu výroby potravin v tomto provozu bylo, že výroba nebyla řádně nahlášena na SZPI a navíc probíhala v naprosto nevyhovujících hygienických podmínkách. Odehrávala se v prostorách zdevastované zemědělské usedlosti v místnostech naprosto neupravených a nevyhovujících pro výrobu potravin se stěnami pokrytými plísní, odpadávající omítkou, bez možnosti jakékoliv sanitace, mezi pobíhajícími zvířaty. Za společnost VETO ECO s.r.o. , předního výrobce tofu v ČR, chceme naše zákazníky ujistit, že v našem výrobním provozu panují naopak přísné hygienické podmínky. Stroje i výrobní prostory jsou důkladně čištěny po každé výrobě podle sanitačních řádů. Nad čistotou provozu dlouhodobě dozorují Státní potravinářská inspekce (SZPI) a Krajská hygienická stanice. Navíc v tomto roce jsme získali nezávislý certifikát systému HACCP(systém bezpečné výroby potravin) od autorizované certifikační agentury LLC. Zároveň chceme naše zákazníky i všechny spotřebitele tofu vyzvat, aby se ujistili o původu tofu, které nakupují či konzumují. Máme informace, že podobných nelegálních výroben se v ČR vyskytuje několik a je pravděpodobné, že i v nich panují otřesné, nehygienické podmínky. Některé z nich jsou provozovány členy asijských komunit a tofu, které je v nich vyprodukováno je prodáváno v asijských tržnicích, či asijských bistrech. Na nízkou cenu, umožněnou nelegální výrobou v otřesných podmínkách se někdy nechají nalákat i čeští restauratéři. Proto je na místě se při konzumaci jídla s tofu zeptat na jeho původ. Značky VETO, Naturvia a Country Life vyráběné společností VETO ECO s.r.o. jsou zárukou seriózní hygienické výroby tofu a tofu výrobků. vedení VETO ECO s.r.o.