Recept: Lasagne s tofu

2 balení tofu VETO
120g lasagní
rajčatový protlak
konzerva loupaných rajčat
rajčata, česnek, cibule
provensálské koření
sójová omáčka
bazalka
olej, sůl

Sójový „bešamel“:
200g sójová smetana
voda
olej
hladká mouka
bobkový list
muškátový oříšek

 

Tofu nakrájíme nadrobno (popř. ho rozdrtíme vidličkou) a dáme smažit na velkou pánev s troškou oleje. Mícháme a smažíme tak, aby se mu vytvořila zlatá kůrka. Přidáme nakrájenou cibuli a zakapeme sójovou omáčkou, aby mělo výraznou chuť. Až zezlátne cibule přidáme do pánve protlak, drcená rajčata,  rozmačkaný česnek, koření a podle chuti dosolíme. Pánev dáme stranou.

Sójový „bešamel“:

Do rozehřáté nádoby se silným dnem dáme 3 lž oleje a pomalu vmícháváme 3 lž hladké mouky.  Do světlé zápražky vylijeme sójovou smetanu a přiléváme vodu až získáme konzistenci omáčky. Přidáme bobkový list a špetku muškátového  oříšku. Za stálého míchání krátce povaříme a necháme odstát.

 

Vezmeme hluboký pekáč a vymažeme ho olejem. Dospod dáme na tenké plátky pokrájená rajčata,  tak, aby pokryla celé dno. Na ně rozložíme vrstvu lasagní. Další vrstva je rajčatová směs s tofu (zhruba 1/3 celého množství) a na ní vrstvu  „bešamelu“ (opět 1/3). Vrstvení v tomto pořadí opakujeme. Po třetí vrstvě rajčatové směsi ale dáme hned lasagne a na ně „bešamel“. Dozdobíme nasekanou bazalkou a dáme zapéct do vyhřáté trouby na 20 minut.

 

TIP: pokud chcete ušetřit čas, tak místo přírodního tofu použijte „VETO tofu burger“, který je již ochucený a předsmažený. V tomto případě ho nakrájejte nadrobno, a přidejte k orestované cibulce. Dál pohračujte podle receptu.

© VETO ECO s.r.o., používáme WordPress